Nieco nietypowe jak dla kuchni włoskiej połączenie - makaron, jabłka, seler naciowy, orzechy i liście sałaty
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu penne
4 czerwone jabłka
4 łodygi selera naciowego
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
mieszane sałaty (rzymska, lodowa)
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 - 4 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z odorobiną oliwy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odsączyć, przelać zimną wodą. Wytudzić. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, nie obierając pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojone na małe kawałki łodygi selera naciowego. Wymieszać z sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku sosem. Dodać ostudzony makaron, wymieszać, doparawić solą i pieprzem. Dno salaterki wyłożyć liśćmi sałat, umieścić na nich sałatkę. Od razu podawać.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













