Pyszna i lekka sałatka z dodatkiem pomarańczy.
składniki:
- 1/4 szkl. oliwy
- 1/4 szkl. czerwonego octu winnego
- łyżka czosnku
- 3 pomarańcze
- mała czerwona cebula
- czerwona papryka
- 2 puszki tuńczyka
- 1/4 szkl. zielonych oliwek
- 1/4 szkl. posiekanej natki
- sól, pieprz
- 4 garści sałaty
- 1/3 szkl. płatków migdałowych
przyrządzanie:
- Zmiksuj oliwę z octem i roztartym czosnkiem. Pomarańczę pokrój w kawałki. Posiekaj natkę. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paseczki, oliwki w plasterki.
- Kawałki odsączonego tuńczyka, cebulę, paprykę, oliwki i natkę delikatnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Przykryj, wstaw na 30 minut do lodówki. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Sałatkę ułóż na talerzach.
- Na sałacie ułóż tuńczyka z warzywami i pomarańcze. Polej sosem,posyp płatkami.