Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Sałatkowy zawrót głowy czyli ser w wiosennym wydaniu

Składnikiem każdej zdrowej diety są sery. Żółte sery zawierają wapń, białko, potas, fosfor, cynk oraz witaminy: B2, B12, D i A. W związku z tym przygotowaliśmy dla Państwa przepis na znakomitą sałatkę z dodatkiem delikatnego, lekko pikantnego Sera Podlaskiego MSM Mońki.

Wiosna to czas, w którym porzucamy ciepłą odzież na rzecz lekkiej i zwiewnej garderoby. Wychodzące zza chmur słońce skłania do śmielszego eksponowania ukrytego dotąd pod ciepłymi swetrami i płaszczami ciała. By bez kompleksów korzystać z wiosennych zasobów naszej szafy, warto pomyśleć o zmianie diety. Już dziś z MSM MOŃKI zamień ciężkie, treściwe dania na lżejsze, a zarazem pożywne sałatki!

Wiosennie przesileni
Szczupła sylwetka to nie jedyna rzecz, o której należy pomyśleć u schyłku zimy. Kiedy szykujemy się na spotkanie z promieniami długo wyczekiwanego słońca i budzącą się do życia przyrodą, organizm zmaga się z wiosennym przesileniem. Osłabienie, przemęczenie, bóle głowy, spadek odporności i częste w tym czasie rozdrażnienie to cena, jaką płacimy za przejście ze stanu zimowego spowolnienia w tryb wiosennej aktywności. Po zimie warto więc zadbać o uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów w organizmie. Dlatego zmiany w diecie powinny polegać nie tylko na ograniczeniu kaloryczności potraw, ale i dostarczeniu niezbędnych składników odżywczych.

Zdrowo, bo serowo
Komponując zdrową i zbilansowaną dietę, nie możemy zapomnieć o włączeniu do niej serów. Produkty te charakteryzują się nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi i szeroką gamą gatunków, ale i wysoką zawartością substancji odżywczych. Nie bez przyczyny dietetycy zalecają spożywanie 2-3 porcji produktów mlecznych dziennie. Żółte sery są jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka. W procesie dojrzewania część białek zostaje rozłożona, dzięki czemu nasz organizm może je łatwiej trawić. Sery żółte zawierają ponadto potas, fosfor i cynk, a także witaminy: B2, B12, D i A, których niedobory mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne. 7 gram sera zawiera tyle dobroczynnych składników, co szklanka mleka.

Nie tylko do kanapek
Wyjątkowa różnorodność i konsystencja serów żółtych powoduje niemal nieograniczone możliwości ich kulinarnego zastosowania. Sery można spożywać na ciepło, na zimno, w roli głównej – w połączeniu z winem i owocami, a także jako składnik potraw mięsnych i pożywnych sałatek. Delikatny, lekko pikantny smak Sera Podlaskiego MSM MOŃKI doskonale komponuje się
z warzywami, orzechami, a także drobiem i nietłustymi wędlinami, dzięki czemu wzbogaci smak każdej potrawy wiosennego jadłospisu.

Sałatka z serem i szynką

Składniki:

  • 300 g sera żółtego podlaskiego (Mońki)
  • 200 g szynki wędzonej parzonej
  • 150 g świeżego ogórka
  • 100 g papryki konserwowej czerwonej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku


Sposób wykonania:

Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Sałatkę doprawić do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Sałatka nie wymaga solenia.

Doskonałym pomysłem na podanie sałatki w oryginalny i niebanalny sposób jest zaserwowanie jej w zakupionych bądź własnoręcznie upieczonych babeczkach.

Składniki babeczek:

  • 300g mąki
  • 150g schłodzonego masła
  • 4 łyżki zimnej wody

Sposób wykonania:
Do mąki dodać wodę, pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, całość wymieszać i zagnieść ciasto. Foremki posmarować tłuszczem i napełnić przygotowaną masą. Piec około 20 minut
w temperaturze 180C. Przed wyjęciem z foremek babeczki należy ostudzić.

Smacznego!

Producent: MSM Mońki
Produkt: Ser Podlaski
Cena: ok. 3,20 zł (opakowanie 150 g, plastry), 23 zł (kg produktu w postaci bloku)

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP. Więcej informacji: www.msm-monki.pl