Zielony sos z ziół, czosnku, oliwy z jajkiem na twardo i anchois, który szczególnie pasuje do ryb i warzyw z grilla
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki liści bazylii
1/2 szklanki mięty i szczypioru
2 łyżki kaparów
1 filecik anchois
2 posiekane ząbki czosnku
1 kromka białego chleba bez skórki
2 łyżki octu winnego
1/2 szklanki oliwy
1 jajo na twardo
przyrządzanie:
Liście mięty, bazylii, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet, pokrojone anchois oraz posiekane kapary oraz miąższ chleba i wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pokrojone drobno jajko na twardo i wymieszać wszystkie te składniki. Sos schłodzić.
uwagi:
Sos można urozmaicać, dodając np. musztardę, cebulę czy też kawałek marynowanego śledzia.