Satay to tajskie szaszłyki z kawałków mięsa. Dziś przedstawiamy wersję drobiową. To idealny posiłek orientalny, trochę ostry, trochę słodki. W towarzystwie sosu orzechowego tworzy przekąskę, którą trzeba spróbować!
składniki:
- 400 g filetów z kurczaka
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 30 ml sos sojowego
- 20 g imbiru
- 1 papryczka chilli
- 40 g cukru brązowego
- 400 g mleka kokosowego
- 200 g orzechów ziemnych
- 30 ml oleju
- 2 ząbki czosnku
- zioła: szczypiorek, kolendra
- przyprawy: pieprz czarny
przyrządzanie:
Pierś z kurczaka pokroić w podłużne, grube paski.
W misce połączyć składniki marynaty: wyciśnięty ząbek czosnku, starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, kolendra, kumin, kurkuma, chilli, olej. Obtoczyć mięso w marynacie i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej całą noc).
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180-200’C, opcja grill. Patyczki natrzeć oliwą. Nadziewać paski mięsa na patyczki. Piec z każdej strony do zarumienienia.
W między czasie przygotować sos orzechowy. Mleczko kokosowe podgrzać na małym ogniu w rondelku, dodać masło orzechowe i pozostałe składniki.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy