radycyjny sposób przygotowania schabu - można go podawać na ciepło w grubych plastrach albo cienko pokrojony na zimno jako wykwintną wędlinę 
przepis z kuchni: polskiej
czas: 10 minut + 60 minut pieczenia + 12 godzin marynowania
liczba porcji: 6
składniki:
kawałek niezbyt szerokiego shabu (ok. 1 kg)
50 g śliwek suszonych
sól, pieprz
po dużej szczypcie suszonych ziół wg uznania (tyminaku, rozmarynu, cząbru itp)
duży ząbek czosnku
przyrządzanie:
Schab dokładnie umyć, osuszyć. Ząbek czosnku przekroić na pół i natrzeć nim mięso. Posypać równomiernie ziołami, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na noc (ok. 12 godzin).
Następnego dnia środek schabu przekłuć z dwóch stron długim nożem. W środku umieścić śliwki suszone. Piec w przykrytej formie w temperaturze 200 stopni ok. godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości schabu). Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, aby mięso się nieco zrumieniło.