Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Sekret doskonałej szarlotki? Olej palmowy!

Ilu cukierników, tyle przepisów na szarlotkę. Zapewne od lat sięgasz po sprawdzoną recepturę, może Twojej mamy lub babci. Pierwszy jabłecznik na bazie ciasta kruchego przygotował francuski mistrz cukiernictwa Marie-Antoine Carême. Skomponował go dla cara Aleksandra I i nazwał „charlotte russe”. Jak przygotować idealne ciasto kruche?

Podstawą ciasta kruchego jest dobrze schłodzony tłuszcz dobrej jakości i odpowiednio zbalansowane składniki. Proporcja wagowa mąki do margaryny powinna wynosić 2:1. To dużej zawartości tłuszczu ciasto zawdzięcza kruchość. Należy je zagniatać szybko, aby ciepło dłoni nie rozgrzało i nie roztopiło margaryny. Ciasto wyrabiane zbyt długo będzie twarde.

Wybierając margarynę, zwrócić uwagę na skład produktu. Dodatek oleju palmowego to duży atut. Jego trwałość i odporność na wysokie temperatury decyduje o przydatności do pieczenia i smażenia. Niezwykle istotne jest również to, że olej palmowy nie zawiera szkodliwych izomerów trans. Margaryną na bazie oleju palmowego, jest Palma z Murzynkiem Zakładów Tłuszczowych Bielmar. Jej dodatek nada ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewni też dłuższą świeżość.

W nadzieniu tradycyjnej szarlotki nie może zabraknąć jabłek, np. antonówek, przypraw korzennych i cynamonu. Reszta składników to pole do popisu dla wyobraźni. Orzechy laskowe i włoskie, wanilia, kandyzowana skórka pomarańczowa zróżnicują konsystencję nadzienia i wprowadzą dodatkowe akcenty smakowe i zapachowe.