Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Sernik bez pieczenia z białą czekoladą

Kolejny świetny przepis na domowy sernik: tym razem bez pieczenia i z dodatkiem białej czekolady. Niebo w gębie. Sprawdźcie sami!

Close up photograph of a small strawberry cheesecake

składniki:
250 g tłustego twarogu małe opakowanie serka mascarpone - 250 gram śmietana kremówka 30% - 1 mały kubek ok.200 gram czekolada biała - 300 gram - 3 tabliczki migdały do posypania - ok. 50 gram białe ciasteczka zbożowe - 250 gram esencja waniliowa - 2 łyżeczki masło - łyżka

przyrządzanie:

  1. Masło rozpuszczamy, do pojemnika od blendera wrzucamy ciasteczka i masło kruszymy na drobne kawałki do uzyskania jednolitej masy.
  2. Spód tortownicy wyścielamy pergaminem, dodajemy masę ciasteczkową, rozkładamy ją równo w tortownicy, dociskamy ją do spodu tortownicy, aby przylegała idealnie na całej powierzchni, wkładamy do lodówki na 30 minut ( na czas przygotowania masy serowej)
    3. Twaróg mielimy.
    4. Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, oraz dodajemy czekoladę podzieloną na kostki, aby szybciej nam rozpuściła się. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, nie zagotowujemy. Do gorącej rozpuszczonej czekolady dodajemy zmielony twaróg cały czas mieszając, podgrzewamy razem ok. 3 minuty. Po zdjęciu z ognia miksujemy blenderem masę serową, aby konsystencja masy była gładka. Studzimy.
    5. Do masy serowej dodajemy serek mascarpone, esencję waniliową i za pomocą blendera ponownie mieszamy i wygładzamy masę.
    6. Masę serową przenosimy do tortownicy i równomiernie rozkładamy na masę ciasteczkową.
    7. Wkładamy do lodówki na min. 3 h.