Kolejny świetny przepis na domowy sernik: tym razem bez pieczenia i z dodatkiem białej czekolady. Niebo w gębie. Sprawdźcie sami!
składniki:
250 g tłustego twarogu
małe opakowanie serka mascarpone - 250 gram
śmietana kremówka 30% - 1 mały kubek ok.200 gram
czekolada biała - 300 gram - 3 tabliczki
migdały do posypania - ok. 50 gram
białe ciasteczka zbożowe - 250 gram
esencja waniliowa - 2 łyżeczki
masło - łyżka
przyrządzanie:
- Masło rozpuszczamy, do pojemnika od blendera wrzucamy ciasteczka i masło kruszymy na drobne kawałki do uzyskania jednolitej masy.
-
- Spód tortownicy wyścielamy pergaminem, dodajemy masę ciasteczkową, rozkładamy ją równo w tortownicy, dociskamy ją do spodu tortownicy, aby przylegała idealnie na całej powierzchni, wkładamy do lodówki na 30 minut ( na czas przygotowania masy serowej)
- 3. Twaróg mielimy.
- 4. Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, oraz dodajemy czekoladę podzieloną na kostki, aby szybciej nam rozpuściła się. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, nie zagotowujemy. Do gorącej rozpuszczonej czekolady dodajemy zmielony twaróg cały czas mieszając, podgrzewamy razem ok. 3 minuty. Po zdjęciu z ognia miksujemy blenderem masę serową, aby konsystencja masy była gładka. Studzimy.
- 5. Do masy serowej dodajemy serek mascarpone, esencję waniliową i za pomocą blendera ponownie mieszamy i wygładzamy masę.
- 6. Masę serową przenosimy do tortownicy i równomiernie rozkładamy na masę ciasteczkową.
- 7. Wkładamy do lodówki na min. 3 h.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe