Sernik bezglutenowy na kruchym spodzie. Pyszności dla każdego!
składniki:
SPÓD
pół szklanki mielonych migdałów lub innych orzechów (50g)
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
MASA SEROWA
400g sera typu Bieluch
300g jogurtu naturalnego bez cukru (1.5% tłuszczu)
3 małe jajka
3 łyżki masła orzechowego
4 porcje białka serwatkowego w proszku
2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę
4 łyżki miodu
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny
przyrządzanie:
Składniki na spód wymieszaj drewnianą łyżką, a potem tą samą łyżką namoczoną w wodzie rozłóż całość cienką warstwą na dnie tortownicy o średnicy około 16 cm. Wstaw do lodówki.
Ser i jogurt przełóż do miski. Dodaj całe jajka i masło orzechowe i krótko zmiksuj do uzyskania bardzo gładkiej masy.
Dodaj białko serwatkowe w proszku, miód oraz zmielone płatki owsiane. Zmiksuj jeszcze raz tylko do połączenia składników.
Dodaj resztę składników i całość już tylko wymieszaj łyżką. Masę serową przełóż na schłodzony spód i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na 12 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 C i piecz sernik przez 30- 40 minut.