Sernik bezglutenowy na kruchym spodzie. Pyszności dla każdego!

składniki:
SPÓD
pół szklanki mielonych migdałów lub innych orzechów (50g)
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
MASA SEROWA
400g sera typu Bieluch
300g jogurtu naturalnego bez cukru (1.5% tłuszczu)
3 małe jajka
3 łyżki masła orzechowego
4 porcje białka serwatkowego w proszku
2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę
4 łyżki miodu
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny
przyrządzanie:
Składniki na spód wymieszaj drewnianą łyżką, a potem tą samą łyżką namoczoną w wodzie rozłóż całość cienką warstwą na dnie tortownicy o średnicy około 16 cm. Wstaw do lodówki.
Ser i jogurt przełóż do miski. Dodaj całe jajka i masło orzechowe i krótko zmiksuj do uzyskania bardzo gładkiej masy.
Dodaj białko serwatkowe w proszku, miód oraz zmielone płatki owsiane. Zmiksuj jeszcze raz tylko do połączenia składników.
Dodaj resztę składników i całość już tylko wymieszaj łyżką. Masę serową przełóż na schłodzony spód i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na 12 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 C i piecz sernik przez 30- 40 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














