Sernik Bounty - mocno kokosowy, w wersji bez pieczenia. Pyszny i bardzo efektowny!
składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 150 g cukru pudru
- 30 g cukru wanilinowego
- 3 łyżki likieru kokosowego lub Malibu
- 2 łyżki żelatyny
- 500 g zmielonego twarogu sernikowego lub serka mascarpone
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki oleju roślinnego
przyrządzanie:
- Do rondelka wlać mleko kokosowe z puszki i podgrzać. Gdy zacznie się gotować dodać wiórki kokosowe, wymieszać, zmniejszyć ogień i potrzymać wszystko na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 5-10 minut. Sprawdzić czy wiórki nie przywierają do dna, w razie potrzeby zamieszać.
- Odstawić z ognia, dodać masło (jeśli używamy serka mascarpone pomijamy je) i mieszać aż się rozpuści, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, likier kokosowy i wymieszać. Zostawić pod przykryciem na czas przygotowania reszty składników. Jeśli chcemy, robimy spód do sernika.
- Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać 3 łyżki wody i zostawić do namoczenia na około 10 minut. Następnie dodać jeszcze 3 łyżki wody i mieszając rozpuścić wszystko na malutkim ogniu uważając aby nie zagotować żelatyny.
- Do masy kokosowej dodać ser i wymieszać. Żelatynę dodać do masy kokosowej, ale nie bezpośrednio, najlepiej dodawać najpierw po łyżce masę kokosową do żelatyny za każdym razem mieszając do połączenia się składników, później przełożyć do reszty masy kokosowej i dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć do tortownicy o średnicy około 22 cm uprzednio posmarowanej masłem i wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Gdy masa już stężeje, obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz i polać roztopioną oraz ostudzoną czekoladą z dodatkiem oleju, rozprowadzić polewę po powierzchni oraz bokach, wygładzając ją nożem. Odczekać przed pokrojeniem aż polewa zastygnie.