A czemu nie połączyć smaków czereśni i twarogowej masy? Efekt zaskoczy nawet największych fanów sernika.
czas: 60 minut plus godzina chłodzenia ciasta
liczba porcji: 4
składniki:
Na formę o średnicy 28 cm:
25 dag mąki
15 dag masła
25 dag cukru
30 dag twarogu półtłustego lub tłustego
2 łyżki słodkiej śmietany
2 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
40 dag czereśni
przyrządzanie:
Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać 10 dag cukru i szybko wyrobić ciasto kruche. Owinąć w folię aluminiową i trzymać w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie z ciasta zrobić placek i wyłożyć nim okrągłą formę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną mąką..
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, a następnie podpiec w nim ciasto przez około 10 minut.
Twaróg zmiksować, tak by stanowił jednolitą masę, wymieszać ze śmietaną, żółtkami, budyniem i resztą cukru. Z białek ubić pianę i wymieszać z otrzymaną masą. Całość wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć wydrelowane czereśnie. Piec przez około 50 minut.