Sernik gotowany najprościej jak się da, najsmaczniej jak można!
składniki:
kruche ciasto:
1/2 kg mąki,
1/2 szklanki cukru,
2 całe jajka,
paczka margaryny
3 łyżki śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
składniki na masę serową:
1 kg sera dobrej jakości
15 dkg masła,
3 żółtka,
35 dkg cukru,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
przyrządzanie:
ciasto: z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto najpierw siekając długim nożem,potem bardzo szybko zarabiamy ciasto, a po zarobieniu, na chwilę schładzamy w lodówce. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Ciasto dzielimy na 3 równe części i pieczemy oddzielnie 3 krążki- średnia tortownica. Krążki pieczemy na złoty kolor.-pierwszy piecze się najdłużej bo około 20 min, ostatni już 10-13 min. Po upieczeni krążki zostawiamy do wystudzenia.
masa serowa: mielony ser lub serki homogenizowane wkładamy do garnka, dodajemy masło, żółtka, cukier, gotujemy na małym ogniu. Od momentu zagotowania- gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy budyń i gotujemy jeszcze 2 min. Ściągamy z ognia.
Do tortownicy wkładamy pierwszy krążek i zamykamy tortownicę obręczą, żeby masa serowa się nam nie wylała na kuchnię.Na krążek wlewamy połowę masy serowej. Przykrywamy drugim krążkiem. wlewamy pozostała część sera. I przykrywamy ostatnim krążkiem .