Jeden z naszych najnowszych HITÓW. Sernik z białą czekoladą i orzechowym spodem. Nie trudno wyobrazić sobie ten smak!
składniki:
- Ciastkaherbatniki , 50 g masła, duża łyżka cukru.
- 250 g mascarpone
- 250 g ricotty
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
przyrządzanie:
- Ciastka zmielić z cukrem. Dodać rozpuszczone masło i na blachę. Piec w 180C przez 15 min.
- Mascarpone i śmietanę ubić na sztywną pianę.
- żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. po 5 minutach dolać 2-3 łyżkami gorącej wody i mieszać
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli i wymieszać z ricottą. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Połączyć z mascarpone i śmietaną.
- Masę rozłożyć na ostudzonym spodzie. Włożyć do lodówki na 4h.