Sernik na zimno, z czarną porzeczką i prostym spodem. Bez pieczenia, bez tracenia czasu. Robi się praktycznie sam, jest idealny na większe i mniejsze przyjęcia ponieważ wygląda obłędnie.
składniki:
Składniki na spód:
- 140 g ciastek maślanych
- 60 g masła
- 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki
- 200 g drobnego cukru
- 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
- 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















