Idealny deser na cieplejsze dni. Sernik na zimno z pomarańczową galaretkę was orzeźwi, przekonajcie się sami!
składniki:
- ok. 225 g (1 opakowanie) herbatników digestive lub owsianych
- 100 g masła, roztopionego
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny w proszku
- 300 ml śmietanki kremówki 30% (b. zimnej)
- 5 łyżek cukru pudru
- 600 g serka mascarpone (zimnego)
- 1/4 szklanki gorącego mleka
- 100 g białej czekolady
- 1 galaretka pomarańczowa
przyrządzanie:
- Formę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na spód formy i mocno uklepać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach chłodnej wody (ok. 15 minut).
- Ubić śmietankę kremową razem z mascarpone i cukrem pudrem na sztywną i gęstą masę. Namoczoną żelatynę włożyć do 1/4 szklanki gorącego mleka i całkowicie rozpuścić szybko mieszając. Ostudzić.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodawać po łyżce masę serową ciągle powoli mieszając. Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną (masę dodajemy do żelatyny a nie odwrotnie, stopniowo, po łyżce, z każdą łyżką delikatnie mieszając. Po dodaniu kilku łyżek masy można już dodać całą resztę masy i wymieszać).
- Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić i wstawić do lodówki, do czasu aż zacznie tężeć, ale będzie ciągle płynna.