Aksamitne, słodkie, rozpływające się w ustach... Po prostu idealne!
składniki:
- 120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych ciastek pełnoziarnistych
- 30 g masła, roztopionego
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówki 30% lub 36%
- 130 g białej czekolady, posiekanej
- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczy
- pół szklanki (110 g) drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 150 - 200 g świeżych lub mrożonych żurawin
przyrządzanie:
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia mieszanki.
W misie mikera umieścić twaróg, otartą skórkę z pomarańczy, cukier i jajko. Zmiksować, do otrzymania gładkiej konsystencji, lecz nie za długo – by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać mieszankę czekoladową i zmiksować do połączenia.
Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód. Na górę wysypać żurawiny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać).
Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C, bez termoobiegu. Przestudzić w stygnącym piekarniku, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Kolejnego dnia polać białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.