Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Sernik z orzechami

Połączenie puszystej masy serowej z chrupiącą i aromatycznym sodem z orzechami zostaje w pamięci na długo

czas: 40 minut + 1 godzina pieczenia

liczba porcji: 12

składniki:

Na masę orzechową:
2 szklanki rozdrobnionych na małe okruchy ciasteczek z otrębami typu digestive
2/3 szklanki roztopionego wystudzonego masła
2/3 szklanki syropu z brązowego cukru
1 łyżka brązowego cukru
2 jaja
1 i 1/2 posiekanych orzechów (włoskich i laskowych)
1 łyżeczka aromatu rumowego

Na masę serową:
750 g potrójnie mielonego twarogu
1 szklanka cukru
4 jaja
2 łyżki mąki
2/3 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka aromatu waniliowego


przyrządzanie:

Drobne okruchy ciasteczek wymieszać z 1/3 szklanki rozpuszczonego masłem. Masę równo rozłożyć na wyłożonym folią aluminiową dnie tortownicy o średnicy 23 – 24 cm. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Pozostałe składniki masy orzechowej, czyli 1/3 szklanki roztopionego masła, syrop z brązowego cukru, cukier, 2 jaja, orzechy oraz aromat waniliowy umieścić w rondlu o grubym dnie, wymieszać. Podgrzewać ok. 10 minut do zgęstnienia masy. Gdy nieco ostygnie, wyłożyć na podpieczony spód i wygładzić.
Twaróg ubijać mikserem, dodając powoli cukier, wbijając po jednym jajku. Gdy składniki już się połączą, dodać śmietanę, aromat waniliowy. Masę serową wylać na przygotowany spód, piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Przed podaniem chłodzić przez kilka godzin w lodówce.