Połączenie puszystej masy serowej z chrupiącą i aromatycznym sodem z orzechami zostaje w pamięci na długo
czas: 40 minut + 1 godzina pieczenia
liczba porcji: 12
składniki:
Na masę orzechową:
2 szklanki rozdrobnionych na małe okruchy ciasteczek z otrębami typu digestive
2/3 szklanki roztopionego wystudzonego masła
2/3 szklanki syropu z brązowego cukru
1 łyżka brązowego cukru
2 jaja
1 i 1/2 posiekanych orzechów (włoskich i laskowych)
1 łyżeczka aromatu rumowego
Na masę serową:
750 g potrójnie mielonego twarogu
1 szklanka cukru
4 jaja
2 łyżki mąki
2/3 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka aromatu waniliowego
przyrządzanie:
Drobne okruchy ciasteczek wymieszać z 1/3 szklanki rozpuszczonego masłem. Masę równo rozłożyć na wyłożonym folią aluminiową dnie tortownicy o średnicy 23 – 24 cm. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Pozostałe składniki masy orzechowej, czyli 1/3 szklanki roztopionego masła, syrop z brązowego cukru, cukier, 2 jaja, orzechy oraz aromat waniliowy umieścić w rondlu o grubym dnie, wymieszać. Podgrzewać ok. 10 minut do zgęstnienia masy. Gdy nieco ostygnie, wyłożyć na podpieczony spód i wygładzić.
Twaróg ubijać mikserem, dodając powoli cukier, wbijając po jednym jajku. Gdy składniki już się połączą, dodać śmietanę, aromat waniliowy. Masę serową wylać na przygotowany spód, piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Przed podaniem chłodzić przez kilka godzin w lodówce.