Serek ricotta idealnie nadaje się jako baza do sernika. Placek zyska dzięki temu na lekkości i smaku. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na sernik z ricotty.
składniki:
- 200 g ciasteczek amaretti lub digestive, owsianych
- 50 g masła
- 1 laska wanilii
- 500 g serka ricotta
- 250 g serka mascarpone
- 125 g cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 duże jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- garść płatków migdałowych
przyrządzanie:
-
Składniki wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Piekarnik nagrzać do180 stopni C. Ciasteczka dokładnie rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki i uklepać. Schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Przełożyć je do większej miski, dodać ricottę, mascarpone, cukier, migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i skórkę cytrynową. Zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę.
- Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Formę ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
-
Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Można posypać cukrem pudrem.