Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Sezon na jabłka rozpoczęty!

Jabłko spożywa się na surowo lub poddaje obróbce kulinarnej. Są one soczyste, pełne witamin i smaczne. Lubią je dzieci, jak i dorośli. Jednak najpyszniejsze są w szarlotce z kruchym ciastem.

Nareszcie są! Soczyste, pachnące i kipiące od witamin jabłka – smaczne owoce, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Jednak tym, od czego naprawdę rozpoczyna się sezon na jabłka, jest pyszna szarlotka z świeżymi owocami i kruszonką. Takiego przysmaku nie odmówi sobie żaden rasowy ‘jabłkożerca’.

Na świecie znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek, różniących się od siebie wielkością, kształtem, kolorem i smakiem. Twarde, soczyste i słodkie odmiany, takie jak lobo, delikates, spartan, jonagold, koksa pomarańczowa, ligol, rubin, gala, golden delicious, idared czy mekintosz jadamy głównie na surowo. Natomiast do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się odmiany kwaśniejsze i takie, które szybko się rozgotowują, np. antonówka, reneta.

Smaczne jak samo zdrowie
Niezależnie od tego, czy zamierzamy schrupać surowe jabłko, czy też raczej uczynić z niego składnik ciasta, powinniśmy zdecydowanie postawić na owoce krajowe. Polska ma znakomity klimat i gleby sprzyjające uprawie jabłek, które dzięki temu mają niepowtarzalny smak. Polskie jabłka zwykle nie są przesadnie duże, lecz dzięki temu ich smak i zapach jest skoncentrowany i bardzo intensywny. Powinniśmy z tego korzystać, gdyż właśnie teraz są one najświeższe i najzdrowsze.

Jabłeczna tradycja kulinarna

W polskiej kuchni jabłka są składnikiem wielu potraw. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, surówek i bigosów, doskonale pasują również do dań na słodko, takich jak ryż zapiekany z jabłkami albo racuchy. Królową dań opartych na jabłkach zdecydowanie jednak jest szarlotka.
– Praktycznie w każdym domu funkcjonuje tradycyjny przepis na ciasto z jabłkami, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Czasem ciasto jest pokryte chrupiącą kruszonką, czasem jej tajemnym składnikiem są rodzynki lub skórka pomarańczowa. Wiadomo, każda gospodyni ma swoje tajemnice… – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych ‘Bielmar’.

Warto czasem poeksperymentować, jednak domownikom zawsze najlepiej smakują sprawdzone wypieki. Dlatego z portalu WypiekiUdane.pl wybraliśmy absolutną klasykę, czyli przepis na… szarlotkę.

Szarlotka

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 margaryny Palma z Murzynkiem,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 6 sztuk dużych jabłek pokrojonych na drobne plastry,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 łyżki cukru.


Sposób przyrządzenia:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
  2. Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, następnie jabłka, posypać cukrem i cynamonem, nałożyć pozostałe ciasto.
  3. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C

Smacznego!