Kasztany jadalne są bogate w skrobię, mają bardzo dużo błonnika, potasu i witamin z grupy B. Jak je przyrządzić? Dzisiaj nasze 3 sprawdzone przepisy. Będziecie mile zaskoczeni!
ZUPA – KREM Z KASZTANÓW
Składniki
- 500 g kasztanów jadalnych
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 czerwone cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek korzenia selera
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 750 ml bulionu domowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 małe liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- sól
Przygotowanie :
- Kasztany nacinamy, wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok. 10 min. Ugotowane i ostudzone kasztany obieramy z łupin.
- W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, kawałki czosnku, selera, marchewki i pietruszki. Dusimy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.
- Dodajemy lekko posiekane kasztany, liście laurowe i gotujemy ok. 20 min. Wyjmujemy liście laurowe, dodajemy mleko kokosowe i pozostałe przyprawy. Miksujemy na krem i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















