Kasztany jadalne są bogate w skrobię, mają bardzo dużo błonnika, potasu i witamin z grupy B. Jak je przyrządzić? Dzisiaj nasze 3 sprawdzone przepisy. Będziecie mile zaskoczeni!
ZUPA – KREM Z KASZTANÓW
Składniki
- 500 g kasztanów jadalnych
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 czerwone cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek korzenia selera
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 750 ml bulionu domowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 małe liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- sól
Przygotowanie :
- Kasztany nacinamy, wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok. 10 min. Ugotowane i ostudzone kasztany obieramy z łupin.
- W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, kawałki czosnku, selera, marchewki i pietruszki. Dusimy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.
- Dodajemy lekko posiekane kasztany, liście laurowe i gotujemy ok. 20 min. Wyjmujemy liście laurowe, dodajemy mleko kokosowe i pozostałe przyprawy. Miksujemy na krem i gotujemy jeszcze ok. 5 min.