Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Sezon na kasztany – 3 zdrowe przepisy

Kasztany jadalne są bogate w skrobię, mają bardzo dużo błonnika, potasu i witamin z grupy B. Jak je przyrządzić? Dzisiaj nasze 3 sprawdzone przepisy. Będziecie mile zaskoczeni!

20089032

BEZGLUTENOWE CIASTO KASZTANOWE

 

Składniki : 

  • 500 g jadalnych kasztanów
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek, oddzielić białka od żółtek
  • 250 g cukru
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 100 g ciemnej czekolady
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 50 ml brandy

 

Przygotowanie :

  • Rozgrzać piekarnik do 200 C.
  • Na każdym kasztanie naciąć x, położyć je na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż skórki zaczną się wywijać na zewnątrz. Pozostawić piekarnik włączony, ale zmniejszyć temperaturę do 180 C.
  • Ostudzić nieco kasztany, a następnie obrać ze skórki. Przełożyć je do małego garnka z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasztany zmiękną. Dobrze odcedzić i rozgnieść na puree.
  • Żółtka zmiksować z cukrem, a następnie wmieszać masło.
  • Drobno zmielić migdały. Czekoladę zetrzeć na tarce. Wymieszać migdały z czekoladą, skórką cytrynową, sokiem cytrynowym, brandy i z kasztanami.
  • Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta; wymieszać łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem. Wlać do niej ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
  • Jeśli lubisz – polej roztopioną czekoladą.

 

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : NALEWKĘ Z ORZECHÓW LASKOWYCH