Kasztany jadalne są bogate w skrobię, mają bardzo dużo błonnika, potasu i witamin z grupy B. Jak je przyrządzić? Dzisiaj nasze 3 sprawdzone przepisy. Będziecie mile zaskoczeni!
BEZGLUTENOWE CIASTO KASZTANOWE
Składniki :
- 500 g jadalnych kasztanów
- 250 ml mleka
- 6 jajek, oddzielić białka od żółtek
- 250 g cukru
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g blanszowanych migdałów
- 100 g ciemnej czekolady
- skórka i sok z 1 cytryny
- 50 ml brandy
Przygotowanie :
- Rozgrzać piekarnik do 200 C.
- Na każdym kasztanie naciąć x, położyć je na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż skórki zaczną się wywijać na zewnątrz. Pozostawić piekarnik włączony, ale zmniejszyć temperaturę do 180 C.
- Ostudzić nieco kasztany, a następnie obrać ze skórki. Przełożyć je do małego garnka z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasztany zmiękną. Dobrze odcedzić i rozgnieść na puree.
- Żółtka zmiksować z cukrem, a następnie wmieszać masło.
- Drobno zmielić migdały. Czekoladę zetrzeć na tarce. Wymieszać migdały z czekoladą, skórką cytrynową, sokiem cytrynowym, brandy i z kasztanami.
- Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta; wymieszać łyżką.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem. Wlać do niej ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
- Jeśli lubisz – polej roztopioną czekoladą.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : NALEWKĘ Z ORZECHÓW LASKOWYCH