Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Sezon na kasztany – 3 zdrowe przepisy

Kasztany jadalne są bogate w skrobię, mają bardzo dużo błonnika, potasu i witamin z grupy B. Jak je przyrządzić? Dzisiaj nasze 3 sprawdzone przepisy. Będziecie mile zaskoczeni!

20089032

BEZGLUTENOWE CIASTO KASZTANOWE

 

Składniki : 

  • 500 g jadalnych kasztanów
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek, oddzielić białka od żółtek
  • 250 g cukru
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 100 g ciemnej czekolady
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 50 ml brandy

 

Przygotowanie :

  • Rozgrzać piekarnik do 200 C.
  • Na każdym kasztanie naciąć x, położyć je na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż skórki zaczną się wywijać na zewnątrz. Pozostawić piekarnik włączony, ale zmniejszyć temperaturę do 180 C.
  • Ostudzić nieco kasztany, a następnie obrać ze skórki. Przełożyć je do małego garnka z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasztany zmiękną. Dobrze odcedzić i rozgnieść na puree.
  • Żółtka zmiksować z cukrem, a następnie wmieszać masło.
  • Drobno zmielić migdały. Czekoladę zetrzeć na tarce. Wymieszać migdały z czekoladą, skórką cytrynową, sokiem cytrynowym, brandy i z kasztanami.
  • Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta; wymieszać łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem. Wlać do niej ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
  • Jeśli lubisz – polej roztopioną czekoladą.

 

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : NALEWKĘ Z ORZECHÓW LASKOWYCH