Pyszne i aromatyczne skrzydełka w słodkim sosie miodowym. Będziecie zaskoczeni ich smakiem i aromatem. Mniami!
składniki:
- 1.2 kg skrzydełek z kurczaka
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżka oleju
przyrządzanie:
Skrzydełka oczyść, jeśli trzeba, umyj i osusz. Odetnij końcówki przy pierwszym stawie – możesz je zachować do zrobienia bulionu. Sos sojowy wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny oraz startym imbirem. Tak przygotowaną marynatą zalej skrzydełka i odstaw je, przynajmniej na godzinę.
Nastaw piekarnik na 180°C.
Skrzydełka wyjmij z marynaty (zachowaj ją!), osusz na ręczniku papierowym, wymieszaj z olejem i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz, aż mięso zmięknie, a skórka ładnie się zezłoci, 40- 45 minut.
Gdy skrzydełka będą się piekły, przecedź marynatę, wlej ją na małą patelnię i gotuj, na dużym ogniu, aż przynajmniej połowa odparuje, a marynata wyraźnie zgęstnieje, czyli zmieni w glazurę.
Upieczone skrzydełka wymieszaj w dużej misce z przestudzoną glazurą i od razu podawaj.