Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Skrzydełka z kurczaka w pysznej glazurze

Pyszne i aromatyczne skrzydełka w słodkim sosie miodowym. Będziecie zaskoczeni ich smakiem i aromatem. Mniami!

Honey-Soy-Chicken-Wings-Featured-735x413

składniki:

  • 1.2 kg skrzydełek z kurczaka
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka oleju

przyrządzanie:

Skrzydełka oczyść, jeśli trzeba, umyj i osusz. Odetnij końcówki przy pierwszym stawie – możesz je zachować do zrobienia bulionu. Sos sojowy wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny oraz startym imbirem. Tak przygotowaną marynatą zalej skrzydełka i odstaw je, przynajmniej na godzinę.

Nastaw piekarnik na 180°C.

Skrzydełka wyjmij z marynaty (zachowaj ją!), osusz na ręczniku papierowym, wymieszaj z olejem i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz, aż mięso zmięknie, a skórka ładnie się zezłoci, 40- 45 minut.

Gdy skrzydełka będą się piekły, przecedź marynatę, wlej ją na małą patelnię i gotuj, na dużym ogniu, aż przynajmniej połowa odparuje, a marynata wyraźnie zgęstnieje, czyli zmieni w glazurę.

Upieczone skrzydełka wymieszaj w dużej misce z przestudzoną glazurą i od razu podawaj.