Aromatyczna przekąska, która sprawdzi się na rodzinne biesiady.
składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 10 marynowanych śliwek
- 2 marynowane gruszki
- 3 łyżki marynowanych cebulek
- 2 łyżki małych marynowanych korniszonów
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki octu ze śliwek
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
przyrządzanie:
- Śledzie wymocz przez 3 godziny w zimnej wodzie, która należy zmieniać raz na godzinę.
- Do musztardy dodaj miód, olej, ocet ze śliwek i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Wymoczone śledzie osusz i pokrój w paski o szerokości 2 cm. Polej sosem i odstaw na min. 5 godzin w chłodne miejsce.
- Gruszki i śliwki pokrój w paseczki, korniszony w plasterki, cebulki na połówki. Pokrojone owoce i warzywa dodaj do śledzi, wymieszaj.