Śledzie z aromatycznymi leśnymi grzybami, które równie dobrze smakują na zimno, jak i na ciepło
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut + 2 godziny na moczenie i duszenie
liczba porcji: 5
składniki:
500 g płatów śledziowych
100 g suszonych grzybów
3 cebule
pół szklanki oleju
sól, pieprz, kilka liści laurowych
pół szklanki octu spirytusowego
przyrządzanie:
Śledzie dokładnie opłukać i przez godzinę moczyć w w odzie z dodatkiem octu. W tym czasie grzyby zalać wrzątkiem, odsączyć i ponownie zalać oraz pozostawić na godzinę. Potem odsączyć i rozdrobnić w malakserze lub przepuszczając przez maszynkę od mięsa.
Śledzie odsączyć. W dużym rondlu układać wartwami śledzie, grzyby i pokrojoną w piórka cebulę, aż do wykończenia składników. Każdą wartwę posypywaś solą, pieprzem oraz wkładać pomiędzy nie liście laurowe. Następnie całość zalać olejem, przykryć i dusić na małym ogniu przez godzinę. Podawać na ciepło lub na zimno.