To odcinek świąteczny, ale przepisy, które nim znajdziecie można przyrządzać przez cały rok. Nie ma bowiem nic bardziej polskiego niż śledzik, przyrządzany na setki, jak nie na tysiące sposobów.
Śledź jest bardzo wdzięczną przekąską. Doskonale poddaje się smakowi i aromatowi dodatków. Tylko kwestią naszego gustu i naszej fantazji kulinarnej jest to, jak go przyrządzimy.
Boże Narodzenie to święto ryb. Zobaczcie kilka propozycji na przekąski ze śledzia.
Zacznijmy od ŚLEDZI W SOSIE CHRZANOWO-OWOCOWYM, które łącząc w sobie tradycyjne polskie smaki mogą być idealną przekąską na świąteczny stół. Podobnie jest z PRZYSMAKIEM GAJOWEGO, który zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta. Nieco inny smak otrzymamy przygotowując ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI I OLIWKAMI, a także coraz bardziej popularne ŚLEDZIE PO HAWAJSKU.
Koniecznie choć raz spróbujmy przyrządzić SIEKANE ŚLEDZIE Z JAJKIEM. Oryginalny i zaskakujący swoją głębią smak otrzymamy przygotowując ŚLEDZIE W SOSIE KAWIOROWYM. Na koniec zaproponujemy ŚLEDZIE MUSZTARDOWE, które zasmakują wszystkim zwolenników zdecydowanych smaków.
Jeśli poszukujecie poprzednich odcinków świątecznych klikajcie:
POLSKIE REGIONALNE PRZEPISY WIGILIJNE
RÓŻNE SMAKI ŚWIĄT
SMACZNYCH ŚWIĄT