Ciasto francuskie idealnie sprawdza się w sytuacji awaryjnej. Oto przepis na zawijańce ze szpinakiem.
składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
2 paczki mrożonego szpinaku ( 900 g )
100 g sera gorgonzola
4 ząbki czosnku
0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej
150 g łuskanego słonecznika
0,5 łyżeczki maggi
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
sól morska
przyrządzanie:
Szpinak smażyć na patelni aż do wyparowania wody, następnie dodać do niego ser, posiekany czosnek i gałkę muszkatołową.
Całość chwilką podsmażyć, i dodać 100 g łuskanego słonecznika, maggi i trochę soli morskiej
Wszystko wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Każdy rozwinięty płat ciasta posmarować połowę masy szpinakowej.
Następnie ciasto zrolować i kroić na plastry o szerokości około 1,5 cm.
Każdy plaster ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać resztą słonecznika.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 15 minut ( grzanie górne i dolne )