Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Słodki chlebek z AWOKADO

Chlebek bananowy podbił nasze stoły i podniebienia już dawno. Teraz czas na coś jeszcze zdrowszego! Zielony, wilgotny, bardzo wciągający chlebek z awokado! Słodka pokusa, idealna na śniadanie! Skusisz się?      

składniki:
 

  • pół szklanki cukru
  • 1 duże jajo
  • 1 spore, dojrzałe awokado
  • łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 szklanka mąki
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia
  •  pół łyżeczki sody oczyszczonej
  •  spora łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • pół kostki masła w temperaturze pokojowej

przyrządzanie:

  • Zacznij od nastawienia piekarnika na temperaturę 160 st. C ogrzewanie góra- dół
  • Małą formę do pieczenia wysmaruj dowolnym tłuszczem, oprósz mąką
  • Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek, cynamon, sól, sodę oczyszczoną- wszystkie sypkie składniki. Wszystko zamieszaj łyżką.
  • Teraz zabierz się za mokre składniki chlebka. Masło i cukier potraktuj mikserem, a do uzyskania puszystej jak chmurka masy. Następnie wbij jajo, rozgniecione widelcem na papkę awokado, wanilię, wyciśnięty sok z limonki.
  • Wszystkie odłóż mikser i łyżką, bardzo delikatnie mieszaj składniki do połączenia, po tym czasie wsypuj małymi porcjami suche składniki chlebka. Mieszaj powoli. UWAGA! Ciasto ma bardzo gęstą konsystencje, to normalne, nie obawiaj się!
  • Teraz gdy ciasto jest już gotowe, wlej je do formy i ustaw na 40 minut. Gdy skórka zbrązowieje, zrób test suchego patyczka.
  • Jeśli lubisz gotowy placek posyp uprażonym na patelni słonecznikiem lub zwykłym kakao. Smaruj dżemem lub masłem orzechowym, posyp ziarnami.