Chlebek bananowy podbił nasze stoły i podniebienia już dawno. Teraz czas na coś jeszcze zdrowszego! Zielony, wilgotny, bardzo wciągający chlebek z awokado! Słodka pokusa, idealna na śniadanie! Skusisz się?
składniki:
- pół szklanki cukru
- 1 duże jajo
- 1 spore, dojrzałe awokado
- łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 szklanka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- spora łyżka cynamonu
- szczypta soli
- pół kostki masła w temperaturze pokojowej
przyrządzanie:
- Zacznij od nastawienia piekarnika na temperaturę 160 st. C ogrzewanie góra- dół
- Małą formę do pieczenia wysmaruj dowolnym tłuszczem, oprósz mąką
- Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek, cynamon, sól, sodę oczyszczoną- wszystkie sypkie składniki. Wszystko zamieszaj łyżką.
- Teraz zabierz się za mokre składniki chlebka. Masło i cukier potraktuj mikserem, a do uzyskania puszystej jak chmurka masy. Następnie wbij jajo, rozgniecione widelcem na papkę awokado, wanilię, wyciśnięty sok z limonki.
- Wszystkie odłóż mikser i łyżką, bardzo delikatnie mieszaj składniki do połączenia, po tym czasie wsypuj małymi porcjami suche składniki chlebka. Mieszaj powoli. UWAGA! Ciasto ma bardzo gęstą konsystencje, to normalne, nie obawiaj się!
- Teraz gdy ciasto jest już gotowe, wlej je do formy i ustaw na 40 minut. Gdy skórka zbrązowieje, zrób test suchego patyczka.
- Jeśli lubisz gotowy placek posyp uprażonym na patelni słonecznikiem lub zwykłym kakao. Smaruj dżemem lub masłem orzechowym, posyp ziarnami.