Pyszny placek, z dodatkiem jabłek i żurawiny.

składniki:
- 30 dag masła
- 20 dag brązowego cukru
- 8 jajek
- 8 łyżek mleka
- 50 dag mąki razowej pszennej drobno zmielonej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 kg jabłek
- 20 dag żurawiny
przyrządzanie:
- Masło, cukier i sól zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj jajka i mleko.
- Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, dodawaj po trochu do utartej masy.
- Wszystko wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części.
- Jabłka obierz i pokrój w plastry.
- Blachę wyłóż papierem, wylej połowę ciasta, na ciasto wyłóż jabłka, posyp cukrem.
- Wysyp żurawinę i wylej drugą część ciasta.
- Piecz 50 minut w 180 stopniach C.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














