Szukasz alternatywny dla nudnego śniadania? Mamy dla Ciebie pomysł na mięciutkie bułeczki z makiem, w sam raz do szklanki mleka lub kawy.
składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml (1 szklanka ) ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 75 g masła
- 70 g drobnego cukru
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 500 g masy makowej na nadzienie
- jajko do posmarowania
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy i tworzymy w niej stożek, w którym robimy po środku wgłębienie.
- Kruszymy drożdże, wsypujemy połowę cukru, dodajemy około pół szklanki ciepłego mleka i niewielką ilość mąki. Mieszamy zaczyn w dołku i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
- W momencie, w którym zaczyn wyrośnie, dodajemy resztę składników, mieszamy i zagniatamy ciasto, by było elastyczne.
- Zostawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy drugi raz i rozwałkowujemy na duży prostokąt (55x35cm).
- Na cieście równomiernie rozprowadzamy masę makową.
- Ciasto zawijamy w rulon (wzdłuż krótszego boku) i kroimy na plastry około 3,5 cm.
- Na środku naciskamy na bułeczkę palcem, tak by boki lekko podniosły się ku górze. Zostawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w temp. 200 *C przez około 15 minut.
- Ostygnięte bułki można polukrować (sprawdź ciekawe sposoby na lukier).