Jeśli zamiast cukru używasz słodzika- koniecznie zerknij na poniższe informacje. Mogą cię bardzo zaskoczyć!
- Słodzik np. aspartam, acesulfam, sacharyna, sorbitol, mannitol są nawet kilkanaście razy słodsze od cukru. Stosuje się je nagminnie w przemyśle gdyż wzmacniają smak produktu. Spotykamy je nawet w produktach słonych typu paluszki, krakersy!
- Wprawdzie nie mają dużo kalorii, ale spożywane regularnie i w nadmiarze mogą być szkodliwe dla zdrowia (sorbitol wywołuje biegunkę, zaburza trawienie).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















