Czas na smaki jesieni! Serwujemy risotto z waszą ulubioną szynką i jadalnymi kasztanami. Co powiecie na takie połączenie smaków?
[caption id="attachment_196626" align="aligncenter" width="715"] Ham and chestnuts risotto on white plate[/caption]składniki:
- garść obranych kasztanów jadalnych
- 2×50 g masła
- połowa małej dyni
- 1 drobno posiekana duża cebula
- łodyga selera naciowego
- 300 g ryżu
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- około 1 l warzywnego bulionu
- 1 pikantna papryczka
- 100 g szynki
- 50 g parmezanu
- zielona pietruszka
przyrządzanie:
- Kasztany nacinamy i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce wyciągamy z wrzątku i jeszcze gorące obieramy.
- Na maśle dusimy drobno pokrojony seler naciowy z cebulą. Dodajemy także drobno pokrojoną dynię i dusimy przez ok 10 minut.
- Dodajemy ryż.
- Mieszamy i wlewamy na patelnię białe wino. Dokładamy kasztany i dolewając partiami bulion, gotujemy aż do miękkości ryżu.
- Dodajemy drobno posiekaną papryczkę.
- Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser.
- Wykładamy na talerze, posypujemy serem i pietruszką.