Odświeżamy nasze stare, zapomniane przepisy. Dzisiaj kolej na smażoną cukinię w cieście piwnym. Zobaczcie sprawdzony przepis.

składniki:
- 2 średnie cukinie
- pół szklanki piwa
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- po 3 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Cukinię umyć, nie obierać, pokroić na centymetrowe plastry – obficie posypać solą i pieprzem.
- Jajka roztrzepać z mąką, szczyptą soli, pieprzu i piwem dodając odrobinę wody, tak żeby ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki – nie może spływać z cukinii.
- Plastry cukinii maczać w cieście z obu stron, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor.
- Z jogurtu i świeżych ziół przygotować sos doprawiając do smaku solą i pieprzem i dodając sok z cytryny. Podawać w sosjerce obok cukinii.