Niezwykle proste w przygotowaniu, a jakie smakowite! Jeżeli macie ochotę na chrupiącą wegetariańską przekąskę, wypróbujcie nasz przepis!
składniki:
- 1 brokuł
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Brokuł opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą. Do wody dodać trochę soli. Brokuł ugotować prawie do miękkości, następnie odcedzić, lekko przestudzić i podzielić na poszczególne różyczki. Widelcem rozgnieść brokuła na jednolitą masę. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Z papki brokuła uformować “kotlety” i maczać je w rozbełtanych jajkach, obtaczać w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Każdą różyczkę brokuła w panierce lekko oprószyć solą i pieprzem. Smażyć je na rumiano z każdej strony.