Jeżeli szukacie inspiracji na nietypową przekąskę lub macie ochotę na kolację inspirowaną śródziemnomorskimi krajami, wypróbujcie kalmary w chrupiącej panierce. Pycha!
składniki:
- 60 dag oczyszczonych tuszek kalmarów lub kalmarów pokrojonych w krążki (ew. mrożone)
- 10 dag mąki
- jajko
- 1/8 l białego wina
- łyżka oliwy
- olej do smażenia
- sól
przyrządzanie:
Tuszki kalmarów pokroić w krążki (mrożone kalmary rozmrozić). Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z oliwą i winem, dodać żółtko, pianę z białka, doprawić solą i dobrze wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Krążki kalmarów partiami zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor około 8–10 minut. Podawać gorące z cząstkami cytryny i sosem alioli.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem