Ten przepis z pewnością posmakuje każdemu. Smażone klopsy drobiowe nadziewane rozpływającym się serem.
składniki:
- 590 g mięsa mielonego drobiowego
- 75 g sera żółtego
- 1 ząbek czosnku świeżego
- 50 g sera parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
przyrządzanie:
- Mięso mielone zagnieć z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, startym parmezanem oraz jajkiem. Dopraw oregano, cynamonem, solą i pieprzem.
- Masę podziel na 8 części i z każdej uformuj okrągły klops.
- Ser potnij na 8 kwadratowych kostek wielkości nie większej niż 1/3 klopsika.
- Wciśnij po jednej kostce sera do każdego klopsika i zaklej dokładnie żeby ser nie wyciekł podczas smażenia.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Klopsiki obtocz w bułce tartej nadając im ładny okrągły kształt.
- Podsmaż je na patelni z wszystkich stron aż się zarumienią.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj odrobiną oliwy. Następnie przełóż do niego klopsiki i wstaw do piekarnika na 15 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy