Lubicie owoce morza? Co powiecie na krewetki w delikatnej panierce?
składniki:
- 12 krewetek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 limonka lub cytryna
- 2 łyżki masła, masła klarowanego lub oliwy
- 1 Szczypta soli
przyrządzanie:
| Krok 1 | |
| Obie mąki – pszenną i kukurydzianą – przesiewamy do miseczki i mieszamy ze szczyptą soli. | |
| Krok 2 | |
| Krewetki dokładnie obtaczamy w panierce. | |
| Krok 3 | |
| Na średnim ogniu, na tłuszczu, najlepiej w woku, smażymy krewetki z obu stron aż do zaróżowienia ogonków (nie wolno smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumowate). | |
| Krok 4 | |
| Usmażone krewetki zdejmujemy z ognia – można osączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. | |
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















