Lubicie owoce morza? Co powiecie na krewetki w delikatnej panierce?
składniki:
- 12 krewetek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 limonka lub cytryna
- 2 łyżki masła, masła klarowanego lub oliwy
- 1 Szczypta soli
przyrządzanie:
Krok 1 | |
Obie mąki – pszenną i kukurydzianą – przesiewamy do miseczki i mieszamy ze szczyptą soli. | |
Krok 2 | |
Krewetki dokładnie obtaczamy w panierce. | |
Krok 3 | |
Na średnim ogniu, na tłuszczu, najlepiej w woku, smażymy krewetki z obu stron aż do zaróżowienia ogonków (nie wolno smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumowate). | |
Krok 4 | |
Usmażone krewetki zdejmujemy z ognia – można osączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. |
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy