Dość egzotyczne danie z łatwo dostępnego i popularnego u nas składnika. Dobre zarówno jako danie główne, jak i jako przystawka.
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1/2 kg dyni
ok. 100 g mąki do panierowania
olej
przyprawy: sól, pieprz, oregano
przyrządzanie:
Dynię, oczyścić, obrać. Pokroić w jak najcieńsze plastry. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać przyprawami. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu i podawać gorące.
uwagi:
Danie to doskonale smaku podawane z sałatką z mieszanych warzyw: pomidor, ogórek, papryka, a także z jogurtem naturalnym doprawionym ziołami i czosnkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













