Lekkie, niskokaloryczne danie z letnich warzyw
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 małe cukinie
150 g zielonej fasolki szparagowej
2 dymki wraz ze szczypiorem
1 łyżka oleju sezamowego
4 liście curry
1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
4 suszone papryczki chilli
15 orzechów nerkowca
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka soli
liście mięty do dekoracji
przyrządzanie:
Warzywa umyć, oczyścić, pokroić w kawałki przypominające zapałki. Fasolkę pokroić na połówki. W woku rozgrzać olej, wrzucić nasiona kminu, pokruszone suszone chilli, liście curry i smażyć ok. minutę. Wrzucić warzywa i orzechy, wlać sok z limonki i dodać sól i smażyć do miękkości, ok. 8 minut, często mieszając. Przed podaniem udekorować liśćmi mięty.