Nasza adaptacja chińskiego przepisu na smażony ryż z kurczakiem, warzywami i jajkiem!
składniki:
- 1 torebka (100 g) ryżu długoziarnistego np. jaśminowego
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 marchewki
- 1/3 pora
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 jajka
- 2 łyżeczki oleju sezamowego lub 1 łyżka nasion sezamu
- 3 łyżki oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
- 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
- liście świeżej kolendry lub natka pietruszki
- 1 limonka (lub 1/2 cytryny)
przyrządzanie:
- Ugotować ryż i wysypać go na tacę cienką warstwą, całkowicie ostudzić. Pierś kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek. Pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką soku z limonki lub cytryny i wymieszać z 1 łyżką oleju.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Pora opłukać i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę chili oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę. Posiekać szczypiorek.
- Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem, dodać olej sezamowy i roztrzepać widelcem.
- Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju roślinnego, dodać cebulę i smażyć mieszając przez około 1 minutę, dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Dodać marchewkę i pora i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty.
- Przesunąć warzywa na bok patelni a w wolne miejsce włożyć kurczaka i papryczkę chili, smażyć przez około 2 minuty, następnie wymieszać z warzywami i smażyć przez około 1 minutę.
- Wsypać ryż i smażyć przez około 2 minut co chwilę mieszając. Dodać sos rybny jeśli go używamy i chwilę odparować. Wlać jajko i mieszając smażyć przez około pół minuty aż jajko się zetnie, odstawić z ognia. Wymieszać ze szczypiorkiem oraz kolendrą lub natką pietruszki. Skropić sokiem z limonki.