Nie ma to jak rozpocząć dzień od solidnego i energetycznego śniadania, prawda? To jeden z naszych ulubionych zimowych przepisów. Po takim posiłku, żadne mrozy wam nie groźne! Spróbujcie koniecznie.
składniki:
- 2 jaja
- 2 kromki chleba tostowego
- 6 plastrów kiełbasy krakowskiej
- garść rukoli
- koper do dekoracji
- oliwa lub masło do posmarowania tostów
przyrządzanie:
Zagotuj wodę z octem. Chleb tostowy posmaruj lekko z wierzchu oliwą lub masłem. Na wierzch połóż plastry kiełbasy krakowskiej i podpiecz tosty w piekarniku (ok. 2 min w temperaturze 220°). W międzyczasie do gotującej się wody wbij jajka i gotuj przez ok. 2 – 3 min. Kiedy kiełbasa i chleb zarumienią się wyjmij tosty z piekarnika. Na ciepłe tosty połóż rukolę i gorące jajka prosto z wody. Jajka nie powinny być w środku ścięte.