Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Soczyste krewetki z curry – genialny smak!

Z serii odświeżamy stare przepisy. Jak zrobić pyszne krewetki z curry? Mamy dla Was typowo indyjski przepis. Krewetki w tej wersji smakują najlepiej, jak to tylko możliwe. Chociaż danie wymaga nieco nakładu pracy i wolnego czasu na przygotowanie go, to jest to w 100% warte poświęcenia. Genialne, pyszne, soczyste, najlepsze, jakie do tej pory próbowaliśmy. Oto Soczyste krewetki z curry. 

składniki:
700 g dużych krewetek 2 suszone papryczki chilli 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 cebula 2 cm kawałek korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka soli 4 pomidory pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki oleju

przyrządzanie:

Krewetki obrać z pancerzyków, usunąć z nich środki.
Cebulę pokroić w kostkę, suszone papryczki pokruszuć. Wraz z wiórkami kokosowymi i gorczycę wrzucić na suchą patelnię i prażyć 8 – 10 minut aż się zrumienią. Zmikosować do uzyskania konystencji ziarnistej pasty. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić listki laurowe i smażyć 1 minutę. Wyjąć i wyrzucić. Czosnek zmiażdżyć, a imbir zetrzeć na tarce i wrzucić na patelnię. Smażyć 2 – 3 minuty. Dodać sproszkowaną kolendrę, chilli oraz sól i zmiksowaną pastę. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać pomidory i pół szklanki wody. Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia kolejne 5 minut aż sos zredukuje się o 1/3. Wrzucić krewetki i gotować 4 – 5 minut aż będą różowe.