Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Sorbet Earl Grey

Przepis na aromatyczny sorbet z lekką nutą herbaty earl grey, cytryny i mięty. Jest to znakomity deser, do którego najlepiej pasują wafelki. Sorbet może być wyśmienitym dodatkiem do romantycznej kolacji we dwoje.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 8,5 dag drobnego, białego cukru
  • 2 białka
  • 20 ml białego wina
  • kilka listków mięty pieprzowej
  • 4 łyżeczki Herbaty liściastej Irving Earl Grey Royal

Składniki na watę cukrową:

  • 18,5 dag cukru kryształu
  • 150 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzyć herbatę i po zaparzeniu (ok. 5 min) przelać do miski.
  2. Dodać parę kawałków cytrynowej skórki i parę listków mięty (wg smaku).
  3. Dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia cukru.
  4. Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać wino.
  5. Przelać do naczynia do lodów, zamknąć, uszczelnić i zamrażać 1-1,5 godziny aż do uzyskania lodowej papki.
  6. W mikserze wymieszać sorbet z połamanymi lodowymi kostkami.
  7. W osobnej misce ubić na sztywno białka, wlać sorbet do miksera i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy.
  8. Gotową mieszankę zamrozić (ok. 1 godz.) i ponownie przelać do miksera, krótko wymieszać, przelać do miski i zamrażać do zupełnego stwardnienia.
  9. Przygotować watę cukrową.
  10. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i podgrzewać powoli, aż się cukier rozpuści, a następnie doprowadzić do wrzenia i szybko gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 150C.
  11. Używając dwóch dużych widelców, szybko nabierać gęstniejący syrop, wyciągać nici cukrowe, zawieszając je na drewnianej łyżce.
  12. Przygotowana watę cukrową wstawić do chłodziarki i chłodzić przez 6 godzin.

Nakładać zamrożony sorbet łyżką na półmisek i udekorować cukrową watą. Można też podawać sorbet z delikatnymi wafelkami.