Przepis na aromatyczny sorbet z lekką nutą herbaty earl grey, cytryny i mięty. Jest to znakomity deser, do którego najlepiej pasują wafelki. Sorbet może być wyśmienitym dodatkiem do romantycznej kolacji we dwoje.
Składniki:
- 1 cytryna
- 8,5 dag drobnego, białego cukru
- 2 białka
- 20 ml białego wina
- kilka listków mięty pieprzowej
- 4 łyżeczki Herbaty liściastej Irving Earl Grey Royal
Składniki na watę cukrową:
- 18,5 dag cukru kryształu
- 150 ml wody
Sposób przygotowania:
- Zaparzyć herbatę i po zaparzeniu (ok. 5 min) przelać do miski.
- Dodać parę kawałków cytrynowej skórki i parę listków mięty (wg smaku).
- Dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia cukru.
- Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać wino.
- Przelać do naczynia do lodów, zamknąć, uszczelnić i zamrażać 1-1,5 godziny aż do uzyskania lodowej papki.
- W mikserze wymieszać sorbet z połamanymi lodowymi kostkami.
- W osobnej misce ubić na sztywno białka, wlać sorbet do miksera i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Gotową mieszankę zamrozić (ok. 1 godz.) i ponownie przelać do miksera, krótko wymieszać, przelać do miski i zamrażać do zupełnego stwardnienia.
- Przygotować watę cukrową.
- Wymieszać cukier z wodą w rondelku i podgrzewać powoli, aż się cukier rozpuści, a następnie doprowadzić do wrzenia i szybko gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 150C.
- Używając dwóch dużych widelców, szybko nabierać gęstniejący syrop, wyciągać nici cukrowe, zawieszając je na drewnianej łyżce.
- Przygotowana watę cukrową wstawić do chłodziarki i chłodzić przez 6 godzin.
Nakładać zamrożony sorbet łyżką na półmisek i udekorować cukrową watą. Można też podawać sorbet z delikatnymi wafelkami.