To jeden z najpopularniejszych amerykańskich sosów na zimno. Ta prosta receptura ma nieograniczone zastosowanie. Pasuje jako dip do warzyw, do sosu z grillowanych owoców morza, do ryb i kanapek z szynką. Oto sos Aioli!
składniki:
- 3 ząbki czosnku 1 szklanka majonezu 1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli
przyrządzanie:
- Czosnek pokrój na malutkie kawałki, a potem przy użyciu noża wetrzyj w niego sól. To sprawia, że oddaje cały aromat.
- Połącz wszystkie składniki razem, dopraw do smaku i ucieraj przez chwilę.
- Wstaw do lodówki na 20 minut. Podawaj na zimno.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














