Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Szybkie ciasta< 5 sprawdzonych receptur

Szybkie ciasta< 5 sprawdzonych receptur

Domowy sok typu KUBUŚ

Domowy sok typu KUBUŚ

GRZYBY< 10 najlepszych przepisów z PalceLizać.pl

GRZYBY< 10 najlepszych przepisów z PalceLizać.pl

Jak ozdobić tort weselny? 15 bajecznych inspiracji

Jak ozdobić tort weselny? 15 bajecznych inspiracji

Koktajl wielowarzywny na wzmocnienie

Koktajl wielowarzywny na wzmocnienie

SERNIK NA ZIMNO- 8 najlepszych przepisów z PalceLizać.pl

SERNIK NA ZIMNO- 8 najlepszych przepisów z PalceLizać.pl

7 przepisów z KONFITURĄ  w roli głównej

7 przepisów z KONFITURĄ w roli głównej

Ciasto jagodowe- babciny przepis

Ciasto jagodowe- babciny przepis

OGÓRKI KISZONE- prosta receptura

OGÓRKI KISZONE- prosta receptura

Sernik na zimno z galaretką malinową

Sernik na zimno z galaretką malinową

Białe winogrona- ciekawostki, zalety spożywania

Białe winogrona- ciekawostki, zalety spożywania

Szybki deser z ciasteczkami Oreo i mascarpone

Szybki deser z ciasteczkami Oreo i mascarpone

LODY NA PATYKU- 10 pomysłów na serwowanie

LODY NA PATYKU- 10 pomysłów na serwowanie

Makaron ze świeżymi ziołami

Makaron ze świeżymi ziołami

Pulchne ciasto cytrynowo- pomarańczowe

Pulchne ciasto cytrynowo- pomarańczowe

Zielony koktajl oczyszczający wątrobę

Zielony koktajl oczyszczający wątrobę

Sos boloński- klasyczny przepis

Klasyczny przepis na sos boloński do makaronu. Wersja podstawowa z zachowaniem tradycji kuchni włoskiej.   

składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 małe marchewka
  • 180 g boczku
  • 500 g mielonego mięsa, najlepiej wołowo-wieprzowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącego rosołu
  • 1 puszka passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
  • Przyprawy: sól, czarny pieprz, pół łyżeczki suszonego oregano

przyrządzanie:

  • Dokładnie umyj warzywa i mięso.
  • Posiekaj cebulę, czosnek, seler naciowy, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Zeszklić wszystko na rozgrzanej oliwą patelni.
  • Boczek pokroić w kostkę.
  • Zrumienić go na patelni, co jakiś czas mieszając, na koniec wymieszać z warzywami. Odłożyć wszystko do miseczki.
  • Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso mielone, aż do momentu gdy nabierze koloru brązowego.
  • Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy. Wlać rosół, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Podawać z ulubionym makaronem.