Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sałatka brokułowo-mandarynkowa z nerkowcami

Sałatka brokułowo-mandarynkowa z nerkowcami

Marchewkowy krem z pistacjami

Marchewkowy krem z pistacjami

Grzanki z orzechami włoskimi, gruszką i niebieskim serem

Grzanki z orzechami włoskimi, gruszką i niebieskim serem

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Kurczak w panierce z orzechów włoskich

Kurczak w panierce z orzechów włoskich

Ananas w panierce z sosem miodowym

Ananas w panierce z sosem miodowym

Wieprzowina na słodko-kwaśno

Wieprzowina na słodko-kwaśno

Sos orzechowy słodko- kwaśny

Sos orzechowy słodko- kwaśny

Szaszłyki z trawą cytrynową

Szaszłyki z trawą cytrynową

Dip a ananasa i curry

Dip a ananasa i curry

Szaszłyki z krewetek

Szaszłyki z krewetek

Wołowina z cebulą

Wołowina z cebulą

Kotleciki z salsą

Kotleciki z salsą

8 przepisów na jesienne słodkości

8 przepisów na jesienne słodkości

Muffinki z owczym serem

Muffinki z owczym serem

Sola z warzywami

Sola z warzywami

Sos boloński- klasyczny przepis

Klasyczny przepis na sos boloński do makaronu. Wersja podstawowa z zachowaniem tradycji kuchni włoskiej.   

składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 małe marchewka
  • 180 g boczku
  • 500 g mielonego mięsa, najlepiej wołowo-wieprzowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącego rosołu
  • 1 puszka passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
  • Przyprawy: sól, czarny pieprz, pół łyżeczki suszonego oregano

przyrządzanie:

  • Dokładnie umyj warzywa i mięso.
  • Posiekaj cebulę, czosnek, seler naciowy, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Zeszklić wszystko na rozgrzanej oliwą patelni.
  • Boczek pokroić w kostkę.
  • Zrumienić go na patelni, co jakiś czas mieszając, na koniec wymieszać z warzywami. Odłożyć wszystko do miseczki.
  • Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso mielone, aż do momentu gdy nabierze koloru brązowego.
  • Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy. Wlać rosół, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Podawać z ulubionym makaronem.