
przepis z kuchni: polskiej
Dziesięć dużych białych obranych cebul, zamoczyć w solonym ukropie na minut dziesięć. Wziąść ćwierć funta masła, cebule wyjęte z wody pokrajać cienko i udusić w tem maśle na małem ogniu pod pokrywą, uważając żeby się nie zrumieniły. Przesmażywszy, wsypać sporą łyżkę mąki, wymieszać, zagotować, rozprowadzić szklanką słodkiej śmietanki i gotować na ogniu mieszając ciągle, żeby się nie przyrumieniło. W końcu wsypać odrobinę miałkiego cukru i wszsystko przetrzeć przez sito. Sos ten powinien być gesty bardzo i biały; daje się do mostku lub do kotletów bitych baranich.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













