
przepis z kuchni: polskiej
Kilka kawałków cukru zamoczyć wodą i gotować mieszając uważnie, aby się cukier nie przypalił. Skoro się zrumieni, włożyć kawał masła utartego z mąką, podlać wodu lub rosołu, wrzucić kilka dużych cebul obranych i usiekanych i gotować aż będą miękkie. Do każdego użytku, cebula powinna być po obraniu mocno sparzona ukropem, lub upieczona w piecu i przetarta przez sito. W końcu wlać parę łyżek octu, zagotować i przefasować przez sito. Chcąc ten sos mieć ostrzejszy, włożyć oprócz octu łyżeczkę musztardy francuzkiej. Podaje się do sztuki mięsa lub baraniej pieczeni, szczególniej gdy odgrzewana.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













