Ten sos używamy do wielu dań, ale najbardziej lubimy go w towarzystwie mięsa oraz gołąbków. Jest banalny do przygotowania i składa się z podstawowych składników. Za to smakuje wyją w wersji na ostro.
składniki:
- 3 duże pomidory
- 2 cebula
- 2 ząbki czosnku
- w czerwona papryka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka oregano
przyrządzanie:
- pomidory obieram i kroję w kostkę.
- w dużym garnku szklę cebulę, dodaję czosnek, pomidory i całość smażę około 6 minut.
- dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, garnek przykrywam pokrywką i gotuję 20 minut.
- po tym czasie dodaję przyprawy i gotuję przez około 15 minut.
- Dodaję ocet jabłkowy i mieszam.