
Ten klasyczny sos z żółtkami na twardo, olejem oraz musztardą świetnie smakować będzie zarówno do mięs, jak i warzyw
czas: 10 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 żółtka ugotowane na twardo
1 surowe żółtko
250 ml oleju
1 łyżka musztardy z Dijon
1 łyżka octu winnego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
przyrządzanie:
Ugotowane żółtka dokładnie rozgnieść widelcem, dodać surowe żółtko, musztardę, po szczypcie soli i pieprzu. Cienkim strumieniem wlewać olej, mieszając cały czas w jedną stronę. Gdy sos zgęstnieje, dodać ocet winny, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













