
przepis z kuchni: polskiej
Wziąść łyżkę masła, usmażyć w niem wypłukane, obrane z kości i usiekane serdele, lub śledzie dobre wraz z mleczkiem i odrobiną siekanej cebuli. osobno zrumienić mąkę z masłem, rozprowadzić bulionem, zmieszać z serdelową massą, wcisnąć soku z cytryny podług smaku lub włożyć kaparów z octem, wlać jeżeli kto chce trochę wina białego, włożyć kilka plasterków cytryny bez pestek, zagotować wszystko razem i podać do sztuki mięsa białej, do pieczeni cielęcej lub do sztufady.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













