Och, ten sos to marzenie każdego kto kocha kanapki. Idealny do posmarowania po szyneczce, jajku lub solo. Z tej ilości wychodzi dosyć dużo sosu, ale obiecujemy że nic się nie zmarnuje. [caption id="attachment_196190" align="aligncenter" width="1000"] Tzatziki is appetizer from the Greek cuisine made of strained yogurt with cucumbers, garlic and fresh green herbs[/caption]
składniki:
- 10 jajek
- 2 łyżki miodowej musztardy
- 3 łyżki majonezu
- 150g korniszonów
- 150g podgrzybków z zalewy
- pęczek szczypiorku
- 180g śmietany 12%
- 1 łyżeczka cukru
- sok z 1 cytryny
- sól
przyrządzanie:
Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki zaczynając od grubszej strony, aby łatwiej pozbyć się błonki.
Oddziel białka od żółtek, umieszczając żółtka w misce. Do żółtek dodaj musztardę i majonez i zmiksuj na gładką masę.
Białka drobno poszatkuj i dodaj do zmiksowanych żółtek.
Poszatkuj korniszony, podgrzybki i szczypiorek i dodaj do jajek. Dodaj śmietanę, cukier, sok z cytryny i dopraw solą. Całość dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce.